Iritabilni kolon – nervozno debelo crevo

ICS je gastrointestinalni poremećaj koji karakteriše izmenjeno crevno pražnjenje i abdominalni bol bez strukturnih abnormalnosti.

Kako ga prepoznati?

ICS je je poremećaj koji se javlja kod mladih ljudi.

Najčešće pacijenti imaju abdominalni bol udružen sa izmenjenim crevnim pražnjenjem (konstipacija , dijareja ili i jedno i drugo). Bol je često epizodičan i grčevit, ali može i pojačati jedan konstantan bol.

Izmenjeno crevno pražnjenje je najučestalija slika u ICS. Najčešći oblik je konstipacija koja se smenjuje sa dijarejom.

Konstipacija može biti epizodična ali i kontinuirana sa povećanom rezistencijom na tretman laksativima. Stolice su obično sužene i čvrste zbog dehidratacije koja je posledica produženog zadržavanja crevnog sadržaja u kolonu i spazma creva.

Najveći broj pacijenata ima osećaj nekompletne ispraženosti. Dijareja kod pacijenata sa ICS obično se sastoji od malih volumena stolic, najčešće ispod 200 ml. Noćne dijareje se ne javljaju u ICS. Dijareja može biti povećana emocionalnim stresom ili hranom.

U stolici se može pojaviti velika količina mukusa. Krvarenje nije slika ICS osim kada pacijent ima hemoroide. Ne javlja se ni malapsorpcija niti gubitak težine.

Pacijenti sa ICS često pate od nadimanja trbuha, često podriguju i imaju česte vetrove što ukazuje na povećanu količinu gasova.

Između 25 i 50 % pacijenata sa ICS pati od dispepsije, gorušice, mučnine i povraćanja. Ovo ukazuje da i drugi delovi digestivnog sistema osim kolona mogu biti zahvaćeni.

 

Lečenje

Lečenje ICS obuhvata sledeće mere:

– ishranu bogatu vlaknastim materijama koje uvećavaju volumen stolice kao što su mekinje često se koriste u lečenju ICS
– antispazmolitici, daju se 30 min. pre obroka i inhibišu gastrokolični refleks
– antidijarejni lekovi
– antidepresivi

Edukativni tekstovi Poliklinike Antamedica