Povišen krvni pritisak u trudnoći, EPH gestoze

Trudnoća može izazvati pojavu povišenog krvnog pritiska(PIH) ili dovesti do pogoršanja već postojećeg povišenog pritiska, koji spada u najčešće faktore koji ugrožavaju život i zdravlje trudnice.

Uzroci nastanka povišenog krvnog pritiska u trudnoći:

– genetska predispozicija
– imunološki poremećaji
– pušenje
– deficit kalcijuma
– gojaznost u trudnoći

 

Hipertenzija u trudnoći podrazumeva krvni pritisak 140/90mmHg ili viši, ili ako je sistolni(gornji) pritisak viši za 30mmHg, a dijastolni(donji)za 15 mm Hg od uobičajnih vrednosti, u dva merenja sa razmakom od 6 ili više sati.

EPH-Gestoza je kompleksan sindrom koji se javlja u trudnoći a čiji su glavni simptomi:

–edemi-nakupljanje tečnosti
–proteinurija-pojava belančevina u urinu
–hipertenzija-povišen krvni pritisak

Gestoza je opšti naziv za patološka zbivanja u organizmu trudnice, pa razlikujemo rane i kasne gestoze.

Rane gestoze se javljaju se u prvom trimestru trudnoće sa prekomernim povraćanjems(hyperemmesis) a u kasne spadaju preeklampsija i eklampsija.

Preeklampsija pored povišenog pritska podrazumeva postojanje pozitivnog nalaza belančevina u urinu trudnice i/ili izraženih otoka(najčešće na nogama ili generalizovani).

Eklampsija podrazumeva pored hipertenzije pojavu toničko -kloničkih grčeva celog tela,praćena gubitkom svesti i prekidom disanja tzv.konvulzijama sličnih epileptičnom napadu.

Dakle ,hipertenzivna bolest varira od blago povišenog krvnog pritiska pa do po život majke i deteta opasne eklampsije.I u normalnim trudnoćama kardiovaskularni i bubrežni sistem trpi značajne promene kao rezultat adaptacije majke na trudnoću.Pojava hipertenzije dodatno utiče na različite organei organske sisteme majke a posebno su opterećeni upravo kardio-vaskularni i bubrežni sistem,jetra i mozak trudnice.Jetra je posebno opterećena kada tokom preeklampsije/eklampsije dođe do pojave HELLP sindroma.

HELLP SINDROM -težak oblik preeklampsije koji se javlja između 28 i 38 nedelje trudnoće i ako se ne prepozna na osnovu kliničkih i laboratorijskih vrednosti može dovesti do hepatorenalnog sindroma i adultnog hemolitičko uremičkog sindroma sa letalnim ishodom trudnice i ploda.

HELLP je skraćenica od početnih reči koje označavaju:

H-hemolysis-mikroangiopatska hemolitička anemija
EL– elevated liver enzymes-povišen nivo jetrenih enzima
LP-low platelets-trombocitopenija odnosno smanjen broj trombocita.

Klinički se manifestuje intenzivnim bolom u epigastrijumu(zbog akutne masne degeneracije jetre koja naglo trudnicu dovodi u teško stanje)progresivnim gađenjem,povraćanjem,glavoboljom,retko žuticom,otocima.

Ukoliko se na vreme ne prepozna HELLP sindrom,trudnoća se ne prekine ili se trudnica neadekvatno leči može doći do letalnog ishoda trudnice i ploda,tako da je od najveće važnosti rano otkrivanje i adekvatan tretman trudnice.

Hipertenzivna bolest u trudnoći dovodi i do loše cirkulacije kroz posteljicu ,a samim tim i do nedovolnjog i nepotpunog snabdevanja fetusa potrebnim hranjivim materijama kiseonikom.Ovakve promene imaju za posledicu fetalni intrauterini zastoj i rast ( IUZR) i pojavu smanjene količine plodove vode (OLIGOAMNION) a kao krajnji rezultat i intrauterinu smrt ploda.

Dijagnostika

Dijagnostika i redovno praćenje trudnoće gde se kod svakog pregleda trudnice meri telesna težina, krvni pritisak, laboratorijske analize  krvne slike i urina gde i najmanja sumnja na neki od znakova EPH gestoze zahteva niz laboratorijskih testova kao i intenzivni ultrazvučni i kardiotokografski (CTG) nadzor.

Dopler krvnih sudova meterice od 20-24 nedelje trudnoće može predskazati pojavu kasne gestoze.

Kod svih i malo težih oblika obavezna je hospitalizacija uz intenzivan nadzor.

Lečenje

Lečenje hipertenzije je specifično jer u trudnoći se ne mogu primeniti svi raspoloživi antihipertenzivni lekovi jer mnogi od njih imaju štetno dejstvo na plod.

Terapijazavisi o nalazima,stanju trudnice i nedeljama trudnoće zbog planiranja završetka trudnoće – porođaja.

Dakle,najbolja prevencija teških formi hipertenzivne bolesti i dalje ostaju u pravovremenoj dijagnostici i adekvatnoj terapiji, nadzoru kao majke tako i stanja ploda.

Edukativni tekstovi Poliklinike Antamedica