PRP (Plazma bogata trombocitima)

Plazma bogata trombocitima (PRP – Platelet Rich Plasma) je biološka i regenerativna terapijska metoda u lečenju povreda i oboljenja zglobova i tetiva, kojom se postiže brži i dugoročniji terapijski efekat u odnosu na dosadašnje terapijske alternative.

Značajno mesto je primena PRP terapije kod sportskih povreda jer omogućava brz oporavak oštećenog tkiva i dozvoljava povratak sportskim aktivnostima znatno ranije u odnosu na druge terapijske opcije što je kod sportista veoma važno.

PRP terapija daje značajne rezultate  i u lečenju degenerativnih oboljenja zglobova, posebno kolena i kuka, ali i svih ostalih zglobova i kičme jer zaustavlja propadanje zgobne hrskavice i na taj način dovodi do smanjenja bola, otoka, upale, olakšana je pokretljivost, manja ukočenost i poboljšava kvalitet života.

Ubrzavanje zarastanja hroničnih rana takodje je značajna terapijska indikacija za primenu PRP terapije.

Plazma bogata trombocitima (PRP) je krvna plazma koja sadrži nekoliko puta veću koncentraciju trombocita u odnosu na broj trombocita u krvi. Koncentrovani trombociti sadrže enzime, faktore rasta koji su ključni faktori u oporavku tkiva i zarastanju rana., podstiču reparaciju i zarastanje tetiva, ligamenata i hrskavice. Faktori rasta su dobijeni iz sopstvene krvi, tako da njihovom primenom ne može doći do autoimune reakcije organizma.

Plazma bogata trombocitima

Biološka terapija krvnom plazmom (PRP) je savremena i delotvorna metoda lečenja oštećenja zglobova, tetiva i kičme.

Tretman se sastoji iz vađenja iz vene 10 ml krvi u specijalnu epruvetu iz koje se posle obrade u centrifugi ekstrahuje plazma bogata trombocitima( PRP- žućkasta gusta tečnost), koja se potom ubrizgava u oboleli zglob ili oko oštećene tetive ili bolnog dela kičme.

Da bi efekat bio što veći potrebno je precizno ubrizgati plazmu na obolelo mesto. To se postiže uz pomoć modernog ultrazvučnog aparata sa visokom rezolucijom gde kada dajemo injekciju pratimo na ekranu davanje.

Procedura se zove injekcija pod kontrolom ultrazvuka i povećava uspešnost PRP tretmana jer izbegavamo da promašimo obolelo mesto prilikom davanja injekcije što dovodi do neuspešne terapije.

Rezervišite termin 011/344-1515 i 065/344-1515

Primena terapije i važne napomene

 • Povrede i oštećenja velikih zglobova – kuk, koleno, skočni zglob, rame, lakat

 • Povrede i oštećenja malih zglobova – šake i stopala

 • Povrede i oštećenja kičme – oko bolnih diskusa i korena nerava

 • Povrede i oštećenja tetiva – ramena, Ahilova tetiva, teniski lakat, golferski lakat, skakačko koleno, plantarni fascitis i ostale tendinopatije

 • Teško zarastajuće rane – dijabetesno stopalo, ulcus cruris, dekubitus, opekotine

 • Bore, opuštena koža, ožilci od akni

 • Prekomerno opadanje kose

 • Pregled lekara pre tretmana je neophodan

 • Prekinuti upotrebu nesteroidnih antiinflamatornih lekova najmanje 7 dana pre terapije

 • Terapija se ne primenjuje kod pacijenata koji boluju od malignih bolesti, bolesti krvi ili koriste antibiotike

 • Poneti svež nalaz laboratorijskih analiza KKS i CRP

 • Pregled i terapija se zakazuju