Analiza hormonskog statusa

Određivanje hormonskog statusa predstavlja izuzetno važan korak u rešavanju problema, koji se javljaju izuzetno često u reproduktivnom periodu, perimenopauzalnom i menopauzalnom periodu.

Uz odgovarajuću hormonsko supstitucionu terapiju, uz apsolutno praćenje efekata i neželjenih dejstva, moguće je “držati stvari pod kontrolom”

Na osnovu preporuke lekara radimo analizu hormonskog statusa u cilju:

– regulacije menstrualnog ciklusa i PMS tegoba
– postepenog uvodjenja u menopauzu
– dijagnostike, prevencije i terapije osteoporoze
– dijagnostike i terapije blažih poremećaja bračnog steriliteta
– savremenog pristupa kontracepciji

Kakva je uloga estrogena u ljudskom organizmu?

U toku puberteta, estrogeni su odgovorni za sazrevanje i razvoj sekundarnih seksualnih karakteristika (grudi, maljavost, raspored masnog tkiva na butinama i kukovima). Takođe ubrzava sazrevanje koštanog tkiva bolje od testosterona kada dolazi do zatvaranja epifizealnih ploča dugih kostiju, što dovodi do prestanka rasta u visinu.

Ovo direktno uslovljava da su žene niže u odnosu na muškarce. Zadržava kalcijum i fosfor u organizam i doprinosi njegovom odlaganju u koštano tkivo.

U daljem razvoju organizma kod polno zrele žene najvažnije mesto ispoljavanja estrogene aktivnosti su genitalni organi žene, što ne znači da nedeluje na druge sisteme.

Kako estrogen deluje na ženski reproduktivni sistem?

Deluje na endometrijum tako što stimuliše ponovni rast i obnavlanje sluznice materice nakon menstrualnog krvarenja, na miometrijum tako što povećava mišićno tkivo, na grlić deluje tako što luči veće količine vodenog iscedka.

Deluje na dojke tako što podstiče rast izvodnih kanala mlečnih žlezdi.

Gde se stvara progesteron u ljudskom organizmu?

Progesteron se kod muškarca stvara u testisima, dok se kod žena i muškarca jednim malim delom stvara u nadbubrežnim žlezdama. Kod zena ga luči žuto telo u jajnicima, a posteljica u toku trudnoće.

Za šta je odgovoran progesteron?

Progesteron reguliše menstrualni ciklus, ima izuzetno bitnu funkciju u održavanju trudnoće, utiče na termoregulacioni centar.

Da li progesteron deluje na ženski reproduktivni sistem i kako?

Progesteron deluje na već pripremljen endometrijum, na koji je već delovao estrogen. Da je progesteron ispoljio svoje dejstvo direktna potvrda je da je sekret koji je bio vodenast i obilan, postaje gust i oskudan, dok na miometrijum deluje tako što smanjuje kontrakcije mišićnog sloja.

Da li progesteron deluje na ostale organe?

Progesteron deluje na bubrege, povećavajući nivo Na.

Kako deluju androgeni hormoni ?

Testosteron deluje na muški reproduktivni sistem i to diferencirajući i utičući na rast epididimisa, prostate, v. seminalis, vas deferensa, gl bulbouretralis (kontroliše funkciju sperme, održava libido, i utiče na potenciju).

U toku puberteta androgeni su odgovorni za razvoj sekundarnih muških karakterisika (raspored maljavosti po telu, povećanje mišićne mase, razvoj skeleta, mutaciju glasa, rast akcesornih organa). Androgeni utiču na CNS, odnosno na raspoloženje, koncentraciju.

Neosporno je njihovo dejstvo kod žena (učestvuju u formiranju estrogena). Njihov efekat se ispoljava tako što povećavaju akne i maljavost.

Edukativni tekstovi Poliklinike Antamedica