Bolesti krvi

Prim. dr Rajko Milošević, internista – hematolog

Anemije mogu biti uzročnici malaksalosti, brzog zamaranja, osećaja brzog lupanja srca, ubrzanog pulsa, nedostatka vazduha, nesvestica, glavobolji, nervozi i razdražljivosti, naročito u generativnom periodu žena.

Anemije se manifestuju bledilom i smanjenim tonusom kože i sluzokoža, pojavom fisura u uglovima usana, lomljivim noktima i kosi.

Dijagnozu možemo postaviti brzo i efikasno, proverom krvne slike i nivoa gvožđa u organizmu.

Uzroci anemija mogu biti različiti, pa lečenje treba prepustiti lekaru hematologu, koji će stručno postaviti dijagnozu i otkloniti poremećaje u krvnoj slici.

Ukoliko imate snižen ili povišen broj leukocita, hematolog može utvrditi da li se radi o ozbiljnijem poremećaju (leukemija) ili o prolaznim promenama broja leukocita.

Ovo se može utvrditi analizom mijelograma (sternalna punkcija) ili PH pregledom biopsije kosti. Obe intervencije u lokalnoj anesteziji i uz minimalan bol se mogu uraditi kod nas.

Poremećaji koagulacije krvi mogu biti urođeni (Hemofilija, Von Wilebravdova bolest) ili stečeni (poremećaji zbog bolesti jetre, ciroza).

Ukoliko ste imali trombozu noge ili oka pre 45. godine života ili ste imali višestruke spontane prekide trudnoće, moguće je da se kod Vas radi o urođenom obliku preteranog zgrušavanja krvi u medicini poznatog kao urođena trombofilija.

Prostim vađenjem krvi hematolog će razrešiti dilemu da li se radi o urođenom obliku bolesti ili o jednoj epizodi za koju nije potrebno dalje ispitivanje.

Problem trombofilija je posebno vezan za trudnice koje su imale više spontanih pobačaja. Pažljivim praćenjem trudnoće uz pravilnu upotrebu antiagregacionih i antikoagulantnih lekova, hematolog će Vam pomoći da Vaša beba bude zdravo rođena.

Ispitivanje broja trombocita takođe pomaže u rešavanju dileme zašto Vam se povremeno javljaju modrice po nogama bez vidnog povređivanja.

Takođe uzrok produženih menstrualnih krvarenja se može otkriti pregledom kompletne krvne slike.

Kod poremećaja u krvnoj slici, a posebno kod ozbiljnih bolesti krvi, brza i precizna dijagnostika je od velikog značaja za pravovremeno i efikasno lečenje.

Poliklinika Antamedica Vam omogućava da i najzahtevnije dijagnostičke procedure (sternalna punkcija i biopsija kosti) obavite u najkraćem roku (gotov PH nalaz za 3 do 4 dana).

Samim tim se vreme do početka lečenja značajno skraćuje što doprinosi boljem uspehu lečenja.

Edukativni tekstovi Poliklinike Antamedica