Kondilomi

Šta su kondilomi?

Kondilomi su zarazna polno prenosiva bolest koju uzrokuju HPV virusi.

Veoma su rasprostranjeni i teško je kontrolisati njihovo prenošenje.

Virusne bradavice -kondilomi su nakupine umnoženih inficiranih ćelija kože/sluzokože polnih organa.Osim što narušavaju arhitekturu kože/sluzokože iniciraju i nenormalan rast krvnih sudova kojima obezbeđuju sopstvenu ishranu.

Različiti tipovi HPV-a razlikuju se po brzini rasta kondiloma, agresivnosti, brzini osvajanja zdravih delova kože/sluzokože kao i o malignom potencijalu. Brzina rasta i širenja ovisi od stanja imuno sistema inficirane osobe.

HPV(Humani Papiloma Virisi) se najčešće prenose putem polnog odnosa ali i direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluzokožom.

Polne bradavice lako je dobiti čak i ako se koristi kondom za zaštitu. Gotovo da je nemoguće biti bezbedan s obzirom da muški partner može biti prenosnik virusa , čak i da na sebi nema vidljivih simptoma.

Dovoljan je samo dodir sa zaraženom kožom ili kontakt preko telesnih tečnosti u toku sexa da biste se zarazili.

Ova bolest postala je svetska epidemija i brzo postaje polno prenosiva bolest br.1 u svetu po broju zaraženih, tako npr. u Americi 20 miliona ljudi je zaraženo ovim virusima.

Simptomi HPV infekcije -mogu izostati relativno dugo, ali u većini slučajeva ćete u naredna 3 meseca nakon seksualnog kontakta sa obolelom osobom primetiti simptome, osobito kada je organizam najslabiji tj.kada dođe do pada imuniteta.

Simptomi kod muškaraca: muškarci su često prenosioci, a kada se simptomi pojave javljaju se bradavice na penisu ili osip; crvene, roze tačkice oko baze penisa, na kožici kao i oko analnog otvora.

Simptomi kod žena: pojavljuju se u vidu plikova, šiljatih bradavica spolja, u predelu vagine kao i u unutrašnjosti vagine, untar malih i velikih usana (šiljasti kondilomi) ili kao ravni kondilomi manifestovani promenom boje tkiva bez ikakvih izraslina.

Može da se javi svrab i nelagodnost u predelu genitalija, krvarenje pri odnosu, pojačan vaginalni sekret.

Kondilomi u trudnoći

U većini slučajeva polne bradavice neće uticati na trudnoću.Ako imate kondilome i ostanete u drugom stanju lekar će odlučiti o tretmanu jer postoji rizik od prenošenja HPV na novorođenče za vreme prolaska kroz porođajni kanal(vaginalni porođaj).

U slučaju da ste imali kondilome u prošlosti potrebno je da obavestite Vašeg lekara koji prati trudnoću.

Kod žena kod kojih su dijagnostikovani kondilomi u trudnoći lekar prati situaciju, može da preporuči lečenje imajući u vidu činjenicu da se kondilomi posle tretmana mogu vratiti zbog pada imuniteta u trudnoći.

Polne bradavice mogu uzrokovati probleme za vreme trudnoće kao npr.postati veće,krvariti,otežavati mokrenje, kondilomi u vagini smanjuju elasticitet i blokiraju porođajni kanal tako da se porođaj završi carskim rezom.

Međutim ako se porođaj završi vaginalnim putem u retkim slučajevima razvijaju se bradavice u grlu novorođenčeta (tzv.laringealni papilomi, juvenilna papilomatoza) kada je ugrožen život bebe jer joj onemogućava disanje i zahteva česte laserske tretmane kako bi beba mogla nesmetano da diše.

Ovakve bradavice se mogu pojaviti kod deteta i do 5 godina nakon rođenja.

Lečenje kondiloma

Uklanjanje kondiloma se radi na više načina:

-krioterapija(smrzavanje)
-elektrokauterizacija(spaljivanje kondiloma)-lasersko uklanjanje
-uklanjanje kondiloma radio talasima
-hemijska terapija(Podofilox,Aldara,5-FU,Interferon alfa)

Lasersko uklanjanje kondiloma vrši se u hirurškim centrima gde je neophodna anestezija. Tkivo sa kondilomima apsorbuje energiju lasera koja zagreva i uništava kondilome.

Ovaj vid terapije je 100% ali se nakon ove metode kondilomi vraćaju sa verovatnoćom od 45%.

Lečenje radio talasima je prikladnija metoda za lečenje kondiloma.

Naše dosadašnje iskustvo govori u prilog tome,kao manje invazivna tehnika praćena najmanjim brojem postintervencijskih tegoba, bržim oporavakom.

Izvodi se niskovoltažnom strujom (omča ili loptica) u lokalnoj anesteziji, kako bi se toplotnom energijom uklonile promene. Vreme trajanja intervencije ovisi o rasprostranjenosti kondiloma kao i njihovoj lokalizaciji.

Pacijent je nakon intervencije sposoban za nastavak dnevnih aktivnosti.

Prevencija

Vakcine :

GARDASIL – u prevenciji 4 vrste HPV koji su potencijalni uzročnici Ca grlića od kojih 2 vrste izazivaju 70% svih karcinoma a preostale dve 90 %.Vakcina je namenjena devojčicama od 9-26godina.Svrha :imunizacija od kondiloma i raka grlića,jednom godišnje pregledi ginekologa koji uključuje kolposkopiju i PAPA test.

CERVARIX – vakcina namenjena od 10-45 godina starosti,sadrži serotipove 16 i 18 koji su najčešći izazivači Ca grlića.

Edukativni tekstovi Poliklinike Antamedica